Bij het kiezen van een heftruck of stapelaar is het verleidelijk om simpelweg naar het maximale hefvermogen op het typeplaatje of de sticker op het chassis te kijken. Maar vergis je niet: het werkelijke hefvermogen van een heftruck of stapelaar hangt af van meerdere factoren. In deze blog leggen we in 5 stappen uit waar je op moet letten, zodat je een goede keuze kunt maken voor het hefvermogen van je nieuwe machine.
De eerste stap is een logische; wat is het maximale gewicht dat je moet verplaatsen? Ga hierbij niet uit van wat je dagelijks vervoert, maar wat je maximaal wil kunnen vervoeren. Reken daar nog een veiligheidsmarge van 10 tot 20% bovenop.
De meeste standaard heftrucks zijn berekend op een lading met het zwaartepunt op 500 mm van de vorkrug (zoals bij een Europallet). Maar bij langere of onregelmatige ladingen verschuift het zwaartepunt naar voren, en dat verlaagt het effectieve hefvermogen drastisch. Je kunt dit bekijken als een soort hefboom, waarbij de voorwielen van de heftruck het evenwichtspunt zijn. Wanneer de last verder voorop de vorken ligt, verschuift dit evenwicht en kun je dus steeds minder heffen. zo kan een lading van 1200 kg met het zwaartepunt op 600 mm al te zwaar zijn voor een heftruck die op papier 1500 kg kan heffen.
Het is erg belangrijk om rekening te houden met de hoogte waarop je ladingen wilt plaatsen. Hoe hoger je moet heffen, hoe minder het hefvermogen wordt. Een heftruck of een stapelaar is altijd voorzien van een lastdiagram of capaciteitsdiagram. Deze laat zien wat het hefvermogen is bij een bepaalde hefhoogte (bij het voorgeschreven lastzwaartepunt). Bekijk deze diagram dus altijd goed, maar zet zware lasten ook bij voorkeur altijd op de grond of laag in de stelling en houd rekening met de maximale last per liggerpaar. Twijfel je nog over welke hefhoogte je moet kiezen? Lees dan ook onze blog hierover.
Heftrucks met vorkverstellers, klemmen, rotators of andere aanbouwdelen zijn enorm praktisch, maar ze wegen zelf ook wat én verplaatsen het zwaartepunt verder naar voren. Ook dat gaat ten koste van je effectieve hefvermogen. Zorg dat je dit meeneemt in de berekening, zeker bij zwaardere lasten.
Je weet nu wat de maximale last is die je wilt kunnen vervoeren, waar het zwaartepunt van die last ligt, hoe hoog je een bepaald gewicht wilt kunnen heffen en wat je eventuele hulpstukken wegen. Zet al deze gegevens op een rijtje en ga dan uit van het hoogste hefvermogen dat hieruit volgt.
Het kiezen van het juiste hefvermogen kan een uitdagende puzzel zijn, dat begrijpen we maar al te goed. Twijfel je nog. vraag dan altijd advies aan een specialist of leverancier die met je meekijkt op locatie. Een verkeerde inschatting kan immers leiden tot gevaarlijke situaties, schade aan goederen of onnodige stilstand. Heb je een vraag of wil je graag dat we langskomen voor een passend en eerlijk advies? Neem dan direct contact met ons op!