Wanneer we het hebben over batterijen van heftrucks zijn er twee soorten: natte of droge batterijen. Tot nu toe worden heftrucks vaak met natte batterijen geleverd. Dit zijn batterijen die vloeistof bevatten genaamd elektrolyt. Elektrolyt is een vloeistof die ionen bevat en is daardoor geleidend, de meeste batterijen bevatten zuur, een vuil en risicovolle vloeistof. Het nadeel aan deze soort batterijen? Ze vergen onderhoud, omdat ze regelmatig gecontroleerd moeten worden op vloeistofniveau, en zo nu en dan bijgevuld moeten worden. Best vervelend. Gelukkig is er ook een alternatief: de lithium-ion batterij!

Lithium-ion batterijen voor heftrucks
Lithium-ion batterijen zijn droge batterijen die geen onderhoud vereisen. Daarnaast kunnen ze op ieder gewenst moment opgeladen worden, ongeacht het energieniveau. Een traditionele, natte batterij kan enkel opgeladen worden wanneer het energieniveau laag is. Het opladen van de lithium-ion batterij gaat daarnaast ook nog eens sneller: de eerste 80% van de batterij wordt binnen 30 minuten opgeladen, de laatste 20% binnen 3,5 uur. Een traditionele accu heeft daarentegen gemiddeld 12 uur nodig voordat hij is opgeladen. Een groot verschil dus!

Langere levensduur
Wanneer we kijken naar de levensduur van batterijen, zit de traditionele, lood-zwavelzuur batterij op een levensduur van 1.500 laadcycli. Tussentijds opladen geldt hierbij ook als een cycli. De lithium-ion variant heeft een levensduur die bijna twee keer zo groot is. Een lithium-ion batterij is daarentegen wel duurder om aan te schaffen, maar naarmate de technologie zich ontwikkelt zal de prijs afnemen.

Omschrijving                  Natte batterij                 Gel batterij                      Lithium-ion batterij

Kwaliteit                            +                                     +                                        ++

Prijs                                    ++                                  +                                         --

Levensduur                       +                                    +                                         ++

Oplaadtijd                          --                                    --                                        ++

Capaciteit/kg                     -                                     -                                         ++

Onderhoud                        --                                     --                                        ++

Ontwikkelingen van lithium-ion bij TransClusion

De lithium-ion technologie wordt ook bij TransClusion toegepast in een aantal heftrucks. Momenteel leveren wij een variatie aan elektrische heftrucks met lithium-ion batterijen. Bekijk de modellen en alle specificaties op onze website. Naast heftrucks levert TransClusion al geruime tijd kleinere transportmiddelen met lithium-ion batterijen, zoals palletwagens en stapelaars.

Lithium-ion heftruck: Bekijk het product

Lithium-ion pallettruck: Bekijk het product